Monaco's Corner

Noticias y Opiniones

Creativitat

Durant les vacances és el moment de deixar aparcades les rutines que ens acompanyen durant l’any i explorar diferents ritmes, experiències i estratègies que ens poden aportar maneres més creatives de percebre la realitat o de solucionar problemes.

La paraula creativitat deriva de “creare” ( llatí) que vol dir engendrar o tenir fills; la paraula va tardar en incorporar-se al diccionari ja que temps enrere es creia que estava relacionada només a entitats divines i no amb la capacitat humana.

Segons la psicologia cognitiva es parla d’una definició de creativitat que relaciona sobretot dues paraules: l’originalitat i la utilitat o el valor social d’allò que es genera.

“Una corazonada es la creatividad tratando de decirte algo”
– Frank Capra

Quan parlem de creativitat hi ha dos conceptes que són bàsics: el procés creatiu i les persones creatives.

Els processos creatius tenen a veure amb qüestions que emocionen el creador, on hi ha un alt contingut de compromís personal, entrega, interès i motivació. En algun moment del procés creatiu apareix el que es denomina insight o intel·ligència sobtada on a la persona se li acut una solució poc tradicional. Els teòrics parlen de diversos elements que han d’estar presents en el procés creatiu:

  • Originalitat: ser capaços de pensar de manera diferent de la tradicional
  • Fluïdesa d’idees: poder tenir una successió d’idees diferents, moltes vegades recolzades en les anteriors però de manera que no existeixi un estancament
  • Flexibilitat: capacitat de veure les coses des d’un altre angle
  • Independència: capacitat de les persones de no anar seguint un líder, ni seguint una idea que ja està proposada i acceptada en general. El ser independent té a veure amb una gran seguretat personal i confiança en les nostres pròpies idees.

 

Què distingeix a les persones creatives?

Hi ha persones rígides que fan el mateix cada dia i hi ha persones que fan coses diferents i s’atreveixen a prendre riscos. Com són aquestes persones? Posarem l’exemple de Thomas Alva Edison, inventor de la bombeta i que era un nen que als 12 anys venia diaris i caramels en un tren, però com que era molt inquiet va decidir crear una petita impremta dins del tren, i així va crear el primer diari que s’editava i es venia dins del tren. Però la seva inquietud el va portar a fer, a part del diari, un laboratori de química i un dia li va sortir malament un experiment i va generar un incendi. A partir de l’incendi i no se sap si per l’explosió que va generar o pels cops que va rebre del conductor del tren va perdre molta audició. Ell que era una persona molt positiva va decidir que això era una avantatge, ja que el permetria concentrar-se en els seus invents. Va morir als 84 anys i tenia més de 1.000 patents, va dedicar moltes energies a la telegrafia i invents de l’electricitat.

IMG_2024

“Trata a los demás como si fueran lo que deberían ser y los ayudaras a convertirse en lo que son capaces de ser.”–Goethe

Què caracteritza a les persones creatives?

  • La seva gran flexibilitat: poden canviar d’opinió, poden fer servir de manera dinàmica una idea
  • Són persones a qui els agrada molt aprendre i es senten molt satisfetes aprenent sempre de diferent tipus de coses.
  • Són molt tolerants a l’ambigüitat i a la incertesa.
  • I sobretot són molt persistents, es concentren i treballen molt i dediquen molt de temps a dominar el camp que els interessa. Això té relació amb “la norma dels 10 anys”; s’ha comprovat per exemple que els grans compositors, escultors, pintors, creadors en general tarden 10 anys a dominar el seu camp i no és fins que ha passat aquest període que obtenen les seves grans produccions. I això també es troba relacionat amb el que es denomina “la regla de les 10.000 hores”, i és que per exemple en grups com The Beatles hi ha un període de 10.000 hores per consolidar un bon domini i des d’aquí llançar-se a la fama i ser veritablement únics en el seu camp.

Això implica molt de treball i molta suor. Ja ho deia Thomas Alva Edison que la gran part d’invencions creatives són fruit de l’esforç i la perseverança i no d’una il·luminació.

I vosaltres a què esteu dedicant les vostres hores de vacances?

 Elisabet Mónaco Larrotcha

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: